The Notes in My Ears is de nieuwsbrief van Jasper Van Loy, muziekjournalist voor HUMO en De Morgen en op TikTok. Elke woensdag een persoonlijke selectie muziekverhalen en songs.
Drie weken geleden sprak ik met Herman Schueremans, organisator van Rock Werchter en veel meer - sommige conculega’s noemen hem zelfs de ‘festivalpaus’. Z’n hele urbi et orbi kun je lezen bij De Morgen, weldra ook online bij HUMO. Hier beperk ik het tot mijn favoriete fragmenten en een kleine voorgeschiedenis.
Ik zou Schueremans vorig jaar al eens interviewen, in het kader van de HUMO-reeks over de 50 meest invloedrijke Belgen in de muziek. De lijst was samengesteld door een behoorlijk beslagen panel uit de industrie en helemaal bovenaan stond De Schuer, boven Stromae, Angèle en de organisatoren van Tomorrowland. Er lag een datum en een plaats vast, helaas kwam er toch iets tussen.
Afgelopen april kreeg ik telefoon van mijn gabbers bij het Nederlandse radioprogramma 3voor12, die Schueremans die avond twintig minuten aan de lijn zouden krijgen. Of ik niet wat kritische vragen voor hem had? Zeker dat ik die had, en het werd een geestig gesprek, maar het liefst had ik hem die vragen toch zelf gesteld.
Maar wat vraag je zo’n man? Iets over de prijs van het bier en de tickets, uiteraard. Ik vind het persoonlijk niet de meest interessante vraag, maar je kan moeilijk anders.
Denkt u nog weleens aan de slogan van de jonge Herman, ‘tegen lage prijzen met pop naar de mensen toe’?
“Ja, want dat is nog altijd mijn slogan.”
Ik weet dat u het niet graag hoort, maar bij dat antwoord zullen nogal wat lezers zich in hun koffie verslikken: een combiticket kost dit jaar 312 euro.
“Ik zeg niks nieuws als ik zeg dat alles duurder wordt. De gages van de groepen stijgen, en we hebben het onszelf daar niet gemakkelijk gemaakt door de lat zo hoog te leggen. Maar de kosten om alles te organiseren stijgen nog meer. Elk jaar zijn we met ons team verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in een tijdelijke stad zo groot als Leuven.”
[…]
Dat snap ik, maar die ticketprijs blijft erg hoog. Maakt u zich er soms zorgen over dat Rock Werchter voor de jeugdige Herman Schueremansen van vandaag, jongeren van eenvoudige komaf dus, onbetaalbaar is geworden?
“Ik begrijp de bezorgdheid. We hebben daar aandacht voor, we streven ernaar de prijzen op een aanvaardbaar niveau te houden. Rock Werchter blijft value for money Ebieden, daar engageren we ons voor.”
Ik wilde het interview vooral doen om eens ten gronde over de festival- en muziekbusiness te spreken. Tenslotte is Schueremans een van de Belgen die het hoogst op de apenrots van de internationale livemarkt zit.
Veel potentiële headliners kiezen in de zomer niet meer voor festivals, maar voor soloshows. Ed Sheeran speelt in augustus op de Middenvijver op de Antwerpse Linkeroever, Billie Eilish doorkruist met haar arenashow het festivalseizoen. Wat vindt u van die trend?
“Wij zijn ons daar al twintig jaar op aan het voorbereiden, door in Werchter productiefaciliteiten aan te bieden die zo goed zijn dat artiesten bij ons hun stadionshow kunnen spelen. In België hebben we namelijk geen stadions om concerten in te spelen, of toch geen deftige. Het Koning Boudewijnstadion stamt uit 1920. Je kunt er in de zomer ook maar anderhalve maand in, tot de voorbereidingen van de atletiekmeeting Memorial Van Damme beginnen.
“Ik begrijp niet dat je als land het centrum van Europa wilt zijn en het hoofdkwartier van de NAVO hebt, maar geen fatsoenlijk stadion kunt bouwen. Als ons land op de kaart van de wereldsterren wil blijven staan, hebben we dringend een nieuw, groot stadion nodig. Dat zal een werk van lange adem worden, reken alleen al op vijf jaar voor de vergunningen.”
Hebt u zelf plannen in die richting?
“Ik steun elk serieus idee. Meestal word ik daarover in verkiezingsjaren geconsulteerd, nadien gaat de belangstelling liggen. Ook hier hebben we staatsmanschap nodig en een langetermijnvisie.”
Veel leesplezier met het hele interview.
Proficiat Rock Werchter, nog vele jaren!
En voor Herman: een stadion!
Hartelijks,
Jasper